Княз Игор - опера от Александър Бородин 2013 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Мар
21
Княз Игор - опера от Александър Бородин
ДАТА: 21 Март 2013 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара

На 21 март 2013 г. в Софийската опера и балет ще бъде представена операта от Александър Бородин - "Княз Игор".

Първа картин:


1185 година. На площада на руския град Путивл народът изпраща войската, предвождана от Княз Игор и синът му Владимир на бой срещу половецките орди. В настъпилото слънчево затъмнение всички виждат зла поличба и съветват Княза да не тръгва. Но той не отстъпва от реиението си. Преди да поведе войската, моли брата на жена си – Княз Галицки, да се грижи за Ярославна.


Втора картина:


Гостите на пира на Княз Галицки не пестят похвалите си за него, а сред наздравиците се прокрадва идеята да свалят Игор и да предложат короната на Галицки, който винаги е мечтаел за това.


Трета картина:


Ярославна – жената на Княз Игор, няма вест от своя съпруг и сина си. Дошлият при нея Галицки открито й заявява, че ще заеме мястото на Игор на престола. Болярите носят лошата вест за победата на половците и за пленяването на Игор и Владимир. Камбанен звън известява приближаването на неприятеля.


Четвърта картина:


Княз Игор и Владимир са пленници в лагера на половците. Дъщерята на Хан Кончак е влюбена в сина на Игор. Двамата споделят в прикритието на нощта чувствата си. Кончак предлага на Княз Игор свобода при условие, че няма да вдигне меч срещу него. Игор отказва като открито заявява, че ще използва свободата си и ще събере нови войски за бой срещу половците.


Пета картина:


Край разрушените стени на Путивл Ярославна оплаква сполетялото ги нещастие. В далечината тя вижда двама конници. В единия разпознава съпруга си. Щастието от срещата е помрачена от трагичната участ на Путивл.


Шеста картина:


Хан Кончак поощрява любовта между дъщеря си Кончакова и сина на Игор – Владимир. Той би искал да види в руснаците не свои врагове, а съюзници. Ханът тържествено обявява Владимир за свой зет. В лагера пристига Княз Игор. Кончак любезно го кани в дома си на пищно зрелище от песни и танци. Любовта е обединяваща сила, родена от триумфа на хармонията, благородството и жизнеността на младостта.


Повече информация за събитието и за цените на билетите ще откриете тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин